19 Mayıs 2011 Perşembe

Gümüşhane- Yeşildere (Haşere ) Köyü

Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin tespiti, tanıtılması ve korunması için çalışma yapmak ve korunması için halkı bilinçlendirmek amacı ile kurulan ve bu doğrultusunda etkinlikler düzenleyen DOĞAL VE TARİHİ DEĞERLERİ KORUMA DERNEĞİ ve TEMA VAKFI TRABZON TEMSİLCİLİĞİ üyeleri ve dostları, 15 mayıs 2011 tarihinde, yağmurlu bir Trabzon'dan ayrılıp güneşli harika bir günde Gümüşhane'ye bağlı Yeşildere (Haşere) köyü ve vadisine, tanıma ve tanıtma gezisi düzenledi. Gümüşhane'nin saklı güzelliklerden olan ve pek çok tarihi, doğal güzelliği bağrında barındıran köy ne yazık ki bölgede bilinmemekte ve korunması gereken tarihi ve doğal güzellikleri hızla yok olmaktadır( ormanları inanılmaz bir şekilde tahrip edilmekte, bakınız fotoğraflar)

Köyde var olan tarihi eserler; tahminen Bizans döneminden kalma Kilise , 1910 yılında Rumlar tarafından inşa edilen ilk ve orta okul, çok özgün ve ince taş ve ahşap işçiliğine sahip pek çok ev ve diğer yapılar, tarihi bahçeler ve bu bahçelerde; birçoğu vadiye ve Gümüşhane'ye özgü armut, elma, erik, üzüm vd. meyva çeşitleri.


Yeşidere ( Haşere) Köyü Antik çağdan Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine kadar kullanılan tarihi Trabzon - Tebriz kervan yolunun Kolat Geçidi- Bozbend Geçitlerinden geçerek Gümüşhane'ye ulaşan hattının üzerinde idi ve Yavuz Sultan Selim Döneminde Bozbend Geçidinin Güvenliğini sağlamak ve yolun bakımını yapmakla görevli olan bir köydü.

Meyva çiçekleri ile bezeli vadinin sarı çiçekli tarlalarında, tarihi mekanlarında objektifime takılarak çektiğim birkaç fotoğraflar ektedir.

Yeşildere ve çevresi bahçeleri, tarihi dini yapıları (kilise, cami), özgün mimari yapıdaki evleri. Baharda coşan şelaleleri, ormanı ve Zuvar çayırları ile görülmeye değer ve korunması gereken saklı bir cennet gibidir.

Köyün sahip olduğu doğal ve tarihi değerler; yöre halkının ve devletin ilgisine ve yetkililerin bilinçli olmasına ihtiyaç duymaktadır. Umuyoruz farkına varması gerekenler kısa vadede fakına varır.
bilincine ve


Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ (TEMA Vakfı Trabzon Temsilcisi, Doğal ve tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı)

1 yorum: