27 Mayıs 2011 Cuma

AĞAÇBAŞI TURBA BATAKLIĞI ve BAYBURT-SÜRMENE(ARAKLI) KERVAN YOLU : Dünya ölçeğinde önemli, Türkiye'nin en büyük ve özel yüksek rakım bataklığı











Ağaçbaşı yaylası ve turbalığı,  Trabzon Köprübaşı İlçesi sınırlarında , Harman tepeningüneyinde ve iki su havzası (Sürmene-Küçükdere) arasında  2000- 2100 m. yükseltiye sahip, yüksek yağış alan (yıllık ort 1300-1500mm) ve yaz aylarını 2/3 ünde sisli ve nemli olan ve eğimli, birkaç metre derinliğe sahip dalgalı görünüme sahip  bir platoda bulunur.
Ağaçbaşı yaylası turbalığı ve çevresinin tabanındaki  kaya; üst kretase yaşlı bazalt, andezit lav ve proklast yapılardan  oluşmuştur
Yayla ve çevresindeki  turbalıklar yaklaşık olarak 35  hektar’lık bir alanı kaplar.
Ağaçbaşı Türkiye'nin en büyük ve tüm özellikleriyle gerçek bir yüksek rakım  turbalığıdır. Ağaçbaşı ve çevrsindeki turbalıklar , Avrupa’nın en güneyinde bulunan çok nadir yüksek rakım bataklığı olması nedeni ile dünya ölçeğinde korunması gerekli bir doğal mirastır. 
Alanın zengin bitki örtüsü Türkiye' de nadir bulunan veya Ağaçbaşı turbalığı ve çevresinden  başka hiçbir yerde  bulunmayan taksonlardan oluşmaktadır.
         Ağaçbaşı Turba Bataklığını önemli kılan alansal büyüklüğü, endemik türleri yanında, bölgenin ekolojik ve de iklimsel geçmişi ile ilgili 9.000 yıllık büyük bir bilgi hazinesini bünyesinde barındırmasıdır.
            Alanda görülen mevcut bitki örtüsü Türkiye’ de oldukça nadir bulanan ya da Ağaçbaşı ve çevresinden (Barma, Yılanataş vd.)  başka yerde bulunmayan taksonlardan ve türlerden  oluşmaktadır. Hem turba hem de üzerinde mevcut dünya ölçeğinde nadir bitki türleri,  alanın biyolojik rezerv olarak  korunmasını zorunlu kılmaktadır.
            Türkiye’nin  özelliklerini  koruyabilen,  en büyük  yüksek rakım (2000m) bataklığı olan AĞAÇBAŞI TURBA BATAKLIĞI      nın korunması  için Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneğinin, Üniversite ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü işbirliği ile  başlatığı koruma çalışmalarının son aşaması olan  bölge halkını;  koruma,   sürdürülebilir kullanım konusunda bilinçlendirme  ve bölgeyi ekoturizme kazandırma  amaçlı projeler geliştirilmektedir.  Bölgenin 9000 yıllık ekolojik ( fauna-flora, iklim)  geçmişini bünyesinde saklayan bataklığın korunması hem ülkemiz ve hemde dünya ekolojik geçmişi için çok önemlidir.  için halkta ve bataklık çevresindeki yaylalarda bilinçlendirme ve koruma anlayışının geliştirilmesi  çalışmaları  2007 yılında başlandı;  önce WWF Türkiye, son olarak 2010 yılında Birleşmiş milletler GEF-SGP desteği ile  bölgeyi tanıtan broşür, kitapçık ve afişlerle bilgi ve bilinçlendirme çalışmaları devam etirilmektedir. 
Ağaçbaşı  bataklığı ve Sürmene- Araklı  havzaları  Karadenizdeki en önemli  kuş göç yollarından  birisi olarak  ta her yıl yüzlerce türden, binlerce  kuşun geçiş yaptığı bir havzadır.

            Sürmene- Ağaçbaşı  arasındaki güzergah,  bilinmeyen pek çok doğal ve kültürel değeri bünyesinde barındırmaktadır. Öncelikle bataklık antik ipek ve kervan  yolunun Karadeniz'e ulaşan ve  en bilinen kollarından birisi olan Bayburt- Sürmene( Araklı)  hattının üzerindedir ve  Ünlü seyyah Evliya Çelebi  seyahat namesinde  bataklıktan geçen kervan yolundan bahsetmektedir(MS 1630 ) .  Dede Korkut masallarında anlatılan,  Oguz beyinin oğlu Bamsı Beyrek’in  Trabzon Tekfurunun kızını almak için Bayburt’tan Trabzona giderken  geçmek zorunda olduğu tehlikeli bataklık  Ağaçbaşı Turba Bataklığı dır. ( Tarihi kaynaklar ve yerel halk, kervan yolunun kullanıldığı 20.yüzyıla kadarki dönemde,   bataklığın sadece bir noktadan geçit verdiğini ve yolu kaybedenlerin bataklıktan çıkamadığını belirtmektedir) . Tarihi kervan yolunun bazı bölümleri günümüzdede mevcuttur ve gelecek yıllarda ( koruma planları yapılıp, gerekli altyapı hazırlandığında) ekoturizm amaçlı olarak aktif hale getirilmesi planlanmaktadır.
            Bataklıktan Sürmene’ye inen eski kervan yolu üzerinde 1. Dünya savaşına ait,  100 ün üzerinde şehit mezarı ve bir şehitlik ( Harmantepe) mevcuttur.  KAVGA DÜZÜ yerleşimi,  kervan yolu  üzerinde 19. Yüzyıldan günümüze doğal ve tarihi kimliğini, bozulmadan koruyan  eski kervan konaklama alanı ve bir  kervan hanı  mevcuttur.  ( Kavga (Kava) Düzü adını,  Laz ve Kürt kervanların konaklamak için çatışması dolaysı ile  aldığı söylencesi mevcut)
            Ağaçbaşı- Sürmene arasındaki tarihi kervan yolu  üzerinde tarihi çeşmeler, mitolojik hikayeleri olan tepeler, kayalıklar bulunmaktadır.

            Seslikaya-Ağaçbaşı-Kavga Düzü- Avulot hattı Doğu Karadeniz de vadiler ve denizin muhteşem güzelliklerini izleyerek seyahat edilebilen  bir sırt üzerinde yerleştiğinden bölgenin en güzel manzara izleme ve fotoğraf çekim güzergahlarından birisidir

            Tarihi kervan yolu  üzerindeki köylerden KARACAKAYA KÖYÜ Karadeniz mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi konaklar, cami, serander, mezarlık vd. kültür eserlerini bozulmadan bir arada bulunduran muhteşem bir  köy yerleşimidir.

             Dirlik (CİDA) köyü Karadeniz 'in tüm özellikleri ile korunmuş  en büyük kiliselerinden birisini sağlam olarak ( cami olarak kullanıldığından)  bünyesinde barındırmaktadır.

            Benzer şekilde tarihi dokumacı ve bu dokumaları Kafkaslar ve Balkanlara ihraç eden ünlü Kefeli aileleri ve diğer  ticaret erbabı  ailelerin muhteşem konakları  ( en bilineni 99 pencereli konak) ve 2 adet kalem işi ve kakmaları ile ünlü camiyi bünyesinde barındıran Gültepe  Köyü  tarihi kervan yolu üzerinde  bulunmaktadır.

            Tarihi, doğal ve kültürel pekçok değeri bünyesinde barındıran havzada,   ekoturizm  başlatmak ve Trabzon  turizmine Sümela ( tarih) ve Uzungöl (doğa) aksı dışında üçüncü bir turizm aksı (  doğa,  tarih ve kültürü koruma ve yerel halkın ekonomik kalkınmasını ön planda tutan  ekoturizm) kazandırmak amacı ile Sürmene- Köprübaşı kaymakamlıkları ve belediyeleri ile birlikte  ekoturizm projeleri geliştirilmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder